Denemarken

Møns Klint: schitterende krijtrotsen zijn bezoek waard

Tussen de reisbeperkingen door en toen we weer wat vrijheid hadden, bezocht ik op doorreis naar Zweden het in Denemarken gelegen Møns Klint. Het stond al een lange tijd op mijn bucketlist. Tijd voor een bezoekje!

Møns Klint

Møns Klint is de naam van de kliffen van het Deense eiland Møn en is al 70 miljoen jaar oud. Het is een bijzondere plek welke circa 7 kilometer lang, waarbij bossen eindigen in wit gesteente. Op het hoogste punt kent deze schitterende plek een hoogte van 128 meter boven zeespiegel. Bij Møns Klint kun je verschillende kanten op. Bij het GeoCenter kun je terecht voor meer informatie over het ontstaan van de kliffen, daarnaast zijn er verschillende trappen die je leiden naar de verschillende plekken om Møns Klint te bekijken. 

Møns Klint

Wij kozen voor de afdaling naar beneden. Een afdaling van maar liefst zo’n 500 treden. Deze doe je eerst naar beneden, dus prima. De weg terug naar boven was een heftige. Het vraagt genoeg van je energie. Gelukkig kan je daarna weer lekker bijkomen in de auto. Toch is het geen straf om naar beneden (of boven) te gaan. Je loopt door een bosrijke omgeving met voldoende plekken waar je even op adem kunt komen. 

Møns Klint Denemarken

Eenmaal aangekomen op het strand, kun je genieten van de schitterende krijtrotsen. Beneden was het goed kijken waar je loopt, over de grote en kleine stenen. Heel breed was het niet; toen ik er was, was het gelukkig niet al te druk. Geniet van de rust en de schitterende natuur, en begin aan de flinke weg terug over de 500 traptreden.

Møns Klint

Met regelmaat breken er stukken krijtrots af, die vervolgens in zee verdwijnen. Gebruik je Møns Klint als tussenstop, trek damn ongeveer 1,5 uur uit voor je bezoek. Uiteraard kun je er nog veel langer doorbrengen, zeker als je een route wilt volgen of langer over het strand wilt lopen. Het parkeren kost je omgerekend €4,80.

Wij gingen met de Stena Line van Trelleborg (Zweden) naar Rostock (Duitsland). Als het redelijk goed weer is, kun je Møns Klint mooi vanaf zee zien liggen! Mocht je die veerboot pakken, vergeet dan zeker niet uit het raam te kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *