Nederland

Ontdek Den Bosch en bezoek de Moerputtenbrug (+ een toffe tip)

Zoek je nog een leuk dagje weg in eigen land, dan kan een bezoek aan Den Bosch zeker interessant zijn. Niet alleen voor de originele Bossche Bol, maar juist ook voor de natuur en de stad. Bezoek de Moerputtenbrug en duik daarna de stad in. 

Moerputtenbrug

Op steenworpafstand van de binnenstad van ‘s-Hertogenbosch is een schitterend natuurgebied gelegen; Moerputtenbrug. Het gebied kent een rijke geschiedenis en wat het meest in het oog springt is natuurlijk de spoorbrug zelf. De spoorbrug wordt logischerwijs niet meer gebruikt. In 1888 werd begonnen met de aanleg van een spoor tussen Den Bosch en Lage Zwaluwe. Hier behoefte hiertoe groeide door de handel en nijverheid, zo vertelt het bord van Staatsbosbeheer. Twee jaar nadat begonnen was met de aanleg van de spoorlijn, reden er elke dag vijf treinen. 

Moerputtenbrug

Er was rekening gehouden met de aanleg van dubbelspoor; vandaar dat de pijlers een stuk breder zijn. Echter kwam het zover niet. In 1987 werd de rails verwijderd; de spoorlijn was door de opkomst van vrachtwagens, autobussen en een instortende industrie niet langer meer rendabel. De 600 meter lange Moerputtenbrug is bespaard gebleven van de sloophamer. In 2011 is de brug gerestaureerd. De oorspronkelijke aanleg van de spoorlijn werd verstoord door muggenplagen en overstromingen. De brug maakt nu deel uit van de wandelroutes in het natuurgebied.

Moerputtenbrug natuur

Het natuurgebied De Moerputten bestaat uit natte, drassige grond. Het maakte deel uit van het Bossche inundatiegebied, waardoor de stad beschermd moest worden tegen overstromingen. Over de Bossche sloot werden meerdere bruggen gebouwd, waaronder dus de Moerputtenbrug. Ten noorden van Vlijmen vind je nog de Venkantbrug; eveneens een overblijfsel van de spoorlijn.

Moerputten

Houd je van wandelen, dan is dit een uitstekend natuurgebied om te bezoeken. Het is een mooie combinatie van bosgebied, de brug natuurlijk en graslandschap. Er is tevens langs de wandelroute een ruim gebied waar de vlinder ‘pimpernelblauwtje’ wordt beschermd. Het is volgens De Vlinderstichting het enige gebied in Nederland waar deze vlindersoort voorkomt.

Wees wel op tijd voor een bezoek aan Moerputtenbrug. Voor het natuurgebied ligt een klein parkeerterrein. Je kunt eventueel ook parkeren bij Transferium Deutersestraat. Vanaf daar is het ongeveer 20 minuten lopen. Later in deze blog kom ik terug op Transferium Deutersestraat; want dit is stiekem een geweldige tip.

Den Bosch

Je kunt een bezoek aan Moerputtenbrug uitstekend combineren met een bezoek aan de stad zelf. Ik was daar op een zaterdagmiddag in juli en het was bizar druk. Vind je dat niet erg om dan de binnenstad te bezoeken, dan kun je je hier prima vermaken. Er zijn veel winkels in de binnenstad, en ook genoeg bezienswaardigheden. Centraal in ‘s-Hertogenbosch natuurlijk de grote Sint-Janskathedraal. Een indrukwekkend gebouw, welke stamt uit de 13e eeuw.

Geniet verder van een wandeling langs de Singelgracht, met uitzicht over weilanden aan de rand van de binnenstad. De belangrijkste tip die ik je wil geven; Jan de Groot. Op loopafstand van het station van Den Bosch vind je de bakkerswinkel van Jan de Groot waar je kunt genieten van de échte Bossche bol. Zonder overdreven prijzen kun je hier ook van tal van andere gebakjes genieten. De Bossche bol wordt daar ter plaatse ook gemaakt. Het is genieten. De gelijknamige bol uit de supermarkt komt niet in de buurt van dit genot.

Bossche Bol Jan de Groot

Transferium Deutersestraat

Ik had het daarnet al over Transferium Deutersestraat in Den Bosch. Hier hebben wij geparkeerd en wel met een goede reden; je kunt hier namelijk heel voordelig parkeren. Dit kost je 4,50 euro per dag. Het grootste voordeel; je parkeerkaart is tevens geldig voor de bus, waarmee je met zijn vieren in totaal gratis naar de binnenstad kunt reizen. Nog leuker, zeker bij lekker weer, is de mogelijkheid om gratis fietsen te huren. Deze bevinden zich in de parkeergarage. Vele roodgekleurde fietsen staan klaar om uitgeleend te worden. Per parkeerticket kun je maximaal vier fietsen huren, en met een paar minuten fietsen, ben je ook direct bij de Moerputtenbrug, en daarna direct door naar de Bossche bol. Klaar met parkeren, dan kun je gelijk in de parkeergarage gratis je banden oppompen met een hip systeem met statistieken en welke goed nauwkeurig is.

Fiets huren Den Bosch

Bereikbaarheid

Ik verbleef in Van der Valk Hotel Nuland-‘s-Hertogenbosch. Dit is gelegen nabij verschillende mooie gebieden en een goede uitvalsbasis voor je dagtripjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *