Algemeen

Voorbereiden op je vakantie tijdens corona: 6 tips

Het Coronavirus gooit voor velen de vakanties door de war. Kun je wel op reis, dan zijn er waarschijnlijk een aantal zaken waarmee je rekening moet houden. In deze blog geef ik je een aantal tips om voorbereid op reis te gaan, om de kans op verrassingen te verkleinen.

Vakantie tijdens corona

Het coronavirus is inmiddels al anderhalf jaar onder ons. Hoewel het een mooie zomer leek te worden, is dat nog helemaal niet vanzelfsprekend. Zeker gezien de enorme stijging van het aantal besmettingen in Nederland. Andere landen houden deze informatie ook in de gaten en kunnen extra regels stellen voor Nederlandse vakantiegangers. Bijvoorbeeld Duitsland, dat Nederland als risicoland ziet. Je moet je reis online aanmelden, aangehecht met een negatieve test of vaccinatiebewijs. Er zijn echter zoveel regels en maatregelen, dat dit nog wel wat uitzoekwerk kan opleveren. Hoe ga je goed voorbereid op reis?

Reisapp

De Nederlandse Reisapp kan goed van pas komen voor het vinden van regels, maatregelen en eisen. De informatie in de applicatie wordt bijgehouden door de Rijksoverheid. Goed om te weten is dat in het verleden de informatie niet altijd even accuraat was. In ieder geval vind je hier de kleurcodes, reisadviezen en nog meer. Niet alleen omtrent corona, maar ook over bijvoorbeeld de veiligheid in een land. Dus raadpleeg ook altijd de informatie bij de landen zelf. De informatie is gelijk aan die van Wijsopreis. De applicatie kun je downloaden voor iOS en voor Android.

Reisapp Wijsopreis buitenlandse zaken

Covid-regels per land

Ieder land hanteert eigen regels rondom Covid-19. Het gaat hierbij om quarantaine, documenten welke je moet regelen, kleurcodes en alle andere dingen die ermee in verbinding staan. Daarnaast kunnen landen ook nog inreisbeperkingen hanteren voor reizigers die door het land rijden. Van verschillende landen heb ik hier de links naar sites van de lokale overheden op een rij gezet.

Re-open EU

Alle coronaregels verzameld in één applicatie; dat is met de Re-open EU app het geval. Deze applicatie laat je de coronaregels per land terugvinden, maar je kunt nog verder gedetailleerd kijken. Er is informatie op een rij gezet over versoepelingen die aankomend zijn, maar ook informatie over gezondheidszorg, toerisme en meer. De applicatie kun je downloaden voor iOS en voor Android.

Re-open EU app

Wijsopreis

De Nederlandse overheid heeft de website Wijsopreis.nl in het leven geroepen. Deze website moet vervelende verrassingen voorkomen op reis. Je typt het land in, en krijgt vervolgens de nodige informatie. Over corona, maar juist ook over andere onderwerpen die van belang kunnen zijn voor het op reis gaan.

Verzekering

Code oranje op je vakantiebestemming? Dit kan absoluut gevolgen hebben voor je reisverzekering. Zo dekt verzekeraar A gewoon je gestolen camera en sluit verzekeraar B alles uit, omdat je je in een land bevindt waarvoor code oranje geldt. Het is niet het leukste klusje, maar het kan heel veel gedoe schelen door toch even in de kleine lettertjes te duiken. Let daarbij ook op de regels die opgesteld zijn door de verzekeraars omtrent corona. Indien je getroffen wordt door het coronavirus, moet je dan niet voor alle kosten opdraaien? En wat gebeurt er als je positief getest wordt en het land niet uitkomt? Wie betaalt dan de kosten voor een langer verblijf? Het zijn verschillende vragen waar je beter van tevoren goed over kunt inlezen.

CoronaCheck app

Sinds 1 juli 2021 hebben de Europese Unie-lidstaten afgesproken dat je het land in kunt komen met een QR-code, uitzonderingen daargelaten. Via de CoronaCheck app kun je een QR-code genereren. Deze kun je maken als je negatief bent getest, onlangs corona hebt gehad of volledig gevaccineerd bent. De scanner van je QR-code ziet niet of je wel of niet gevaccineerd bent, maar wel of je voldoet aan één van deze eisen. Je kunt hier meer informatie vinden over de CoronaCheck app, en hoe deze precies werkt. Je kunt de CoronaCheck app downloaden voor iOS en voor Android. Een test inplannen voor een coronatest, die vervolgens gekoppeld wordt met de app kan via de website Testenvoorjereis.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *