Nederland

De 15 beste Texel tips: dit moet je doen en weten

Texel is voor veel Nederlanders (en ook buitenlanders) een populaire vakantiebestemming. Wat moet je nou echt gezien en gedaan hebben? Ik zet 15 Texel tips op een rij. Niet alleen van bezienswaardigheden, maar bijvoorbeeld ook over het vervoer per auto of Texelhopper.

Texel tips

Texel is het meest linker waddeneiland van Nederland. Vanuit Den Helder vaart de TESO ieder uur (in vakantiepiek ieder half uur) met een flinke veerboot naar de overkant, ’t Horntje naar de veerhaven van Texel. De overtocht duurt maar twintig minuten. 

De Hors Horsmeertjes

De Hors en de Horsmeertjes

De Horsmeertjes, absoluut een bezoek waard. Je vindt het in het westen van het eiland en je kunt er heerlijk wandelen. Langs het struikgewas en door de met gras begroeide paden, die later overgaan in wat zanderige paden. Je kunt een route volgen of zelf je gang gaan. Terwijl je om de meren loopt vliegen de meeuwen over en langs je. Het is ook mogelijk om over de duinen naar het strand te lopen. Houd er rekening mee dat je hierbij flink door het zand moet sloffen. Met harde wind loop je het risico dat je gezandstraald wordt. Rond de Horsmeertjes heb je verschillende paadjes die leiden naar een uitzichtpunt. Overigens is De Hors een vrij bijzonder gebied omdat er miniduintjes kunnen ontstaan doordat biestarwegras het zand opvangt. De miniduintjes kunnen groter worden, waardoor er helmgras op groeit. Hierdoor kunnen nieuwe duinen ontstaan. Leuk; vanuit de Horsmeertjes loop je naar de zandvlakte ‘De Hors’. Hier heb je bijvoorbeeld uitzicht op Den Helder.

Je kunt met de auto naar de parkeerplaats aan de Mokweg rijden. Vanaf daar kun je het (verharde) pad volgen. Bij Paal 9 kun je ook beginnen met je route, waarbij je linksaf het strand op gaat en alsmaar rechtdoor blijft lopen. Voor degenen die het liefst ‘een kort rondje’ willen lopen is De Hors minder geschikt, je maakt al snel een flinke wandeling, zo stelt de beheerder van het nationaal park.

Adres: Mokweg, Den Hoorn

Den Burg Texel

Den Burg

Den Burg is het grootste dorp van het eiland Texel, de helft van de Texelse bevolking woont in die plaats. Je vindt er een groot aanbod van winkels en restaurants. Ook verschillende bekende winkelketens vind je er, zoals de Action, HEMA en C&A. Ook de VVV is aan de rand van het dorp gevestigd en heeft leuke souvenirs en informatie. In het dorp vind je ook de bioscoop. 

Oosterend Texel

Oosterend

Ik blijf het een leuk klein dorpje vinden, Oosterend. Het is een pittoresk dorpje waar niet onwijs veel te beleven is, maar wel fotogeniek is. In het midden van Oosterend vind je de Maartenskerk. Daaromheen vind je de straten met de karakteristieke huizen, een buurtsuper en er zijn een handjevol eet- en drinkgelegenheden. In Oosterend waren er vroeger nog zeven kerken, inmiddels zijn dat er nog drie. Een wandeling door dit leuke dorpje moet je zeker gedaan hebben.

Ecomare

Texel en de zeehonden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Voor jong en oud kan ik een bezoek aan Ecomare aanraden. Hier worden zeehonden en vogels opgevangen. Binnen zijn er grote aquariums en buiten vind je verschillende grote bassins waarin je je kunt vergapen aan de schattige zeehonden. Daarnaast zet Ecomare zich ook in voor de zieke en verzwakte zeehonden. We zien verder ook mooie vogels zoals Jan-van-genten en andere (zee-)vogels. In een ander bassin vind je twee bruinvissen die worden opgevangen. Op volle snelheid zwemmen ze door het water.  Niet alleen is het leuk om de zeehonden te bekijken, er hoort ook een natuurmuseum bij dat een bezoek waard is. Je krijgt tal van informatie over de wadden en het leven in de (Wadden-)zee. Er is ook het Duinpark waar je kunt wandelen vanuit Ecomare. Voor de kinderen is de route voorzien van leuke elementen.

In verband met het coronavirus is het nu wel noodzakelijk je bezoek aan Ecomare te reserveren. Je kiest een begintijd, er geldt geen eindtijd.

Adres: Ruijslaan 92, De Koog

Het Sop

Wil je de zeehonden écht in hun natuurlijke omgeving bekijken, dan zijn er vanuit de haven van Oudeschild verschillende rondvaarttochten mogelijk. Ikzelf heb enige tijd geleden voor ‘Het Sop’. Dit is een kleine boot waar maximaal 12 personen op mee kunnen. Doordat het een kleine boot is kun je relatief dichtbij de zeehonden komen zonder ze te verstoren. Je krijgt uitgebreid de tijd om ze te bewonderen en te fotograferen. Op de terugweg gaat ‘het gas’ vol open en is het tof om met hoge snelheid over het water terug naar Oudeschild te varen. De prijs van een tocht met ‘Het Sop’ is wel flink, 25,00 euro per persoon, voor kinderen tot 5 jaar betaal je 15,00 euro per tocht.

Adres: Haven Oudeschild

De Slufter

De Slufter 

De Slufter is misschien wel het meest bekende natuurgebied van Texel. Het was de bedoeling om er een landbouwpolder van te maken, maar pogingen hiertoe mislukten. Er werd uiteindelijk besloten om het zeegat open te laten. Hierdoor kan het na een storm onder water staan, terwijl je daarvoor nog over de wandelpaden liep. Niet de hele Slufter is toegankelijk voor het publiek. Een groot gedeelte is afgesloten en bedoeld voor vogelbroedgebied en rustgebied voor vogels. Het startpunt is bij de Sluftertrap, waarbij je naar een uitkijkplatform kunt gaan. Eenmaal beneden kun je verschillende routes volgen. Vanuit de Slufter kun je ook direct naar het strand wandelen.

Adres: Slufterweg 1, De Cocksdorp

De Muy

Ten westen van De Slufter ligt het natuurgebied De Muy, waar ik zelf ook graag kom. Waar het bij De Slufter niet lukte om een deel landbouwgrond te creëren, is dat bij De Muy wel gelukt. Hier is de invloed van het zoute water niet meer aanwezig. De route begint met Schotse Hooglanders en leidt door weilanden, groene vlaktes en duinen. Er wordt wel gefietst door het natuurgebied, maar het beste is om De Muy te voet te verkennen. Overigens is de kans zomaar aanwezig dat je in De Muy verschillende soorten orchideeën tegenkomt, samen met bijvoorbeeld de lepelaar of verschillende andere vogels.

Adres: Muyweg 3-1, De Cocksdorp

Den Hoorn Texel witte kerkje

Witte kerkje Den Hoorn

Het is één van de meest gefotografeerde objecten op Texel; het witte kerkje in Den Hoorn. Je ziet hem al vrij snel als je van de boot af komt rijden. Dit witte kerkje is gebouwd in 1425, waarna de toren in 1450 tegen het gebouw werd gezet. Er zijn verschillende renovaties doorgevoerd. Interessant detail; in de toren hangt nog een grote rode lamp, die dient als baken voor de scheepvaart. In het kerkje staat een orgel dat in 1857 in de kerk werd geplaatst.

Adres: Kerkstraat 5, Den Hoorn (Texel)

De Koog

Dé badplaats van Texel; De Koog. Als ik een hotel zoek op Texel, zit ik doorgaans hier. Veel voorzieningen binnen handbereik, tal van eettentjes en souvenirwinkels en natuurlijk het strand, allemaal op loopafstand. Net als in Den Hoorn vinden we ook hier een wit kerkje, welke stamt uit 1415. Het huis ernaast is ongeveer net zo oud en staat er ook nog steeds. De Koog is onder toeristen erg populair en dus vind je er ook vele fietsverhuurders en alles om de toerist tevreden te houden. Vanuit De Koog kun je gemakkelijk de omgeving verkennen; te voet of per fiets. Denk bijvoorbeeld aan de rustgevende bosrijke omgeving. Een bezoek zeker waard! En is het slecht weer, zoals wij hadden, dan kun je er ook heerlijk met de auto doorheen rijden. Sla na Ecomare (komend vanuit De Koog) rechtsaf de 30km-zone in en geniet van de rust.

Zoek je nog een goed restaurant om heerlijk te dineren? Ik kom erg graag bij Oranjerie ’t Vogelhuis, een aanrader. Erg vriendelijk personeel en een uitgebreide kaart waar je uit kunt kiezen. Tijdens vakanties op Texel kom ik er altijd meerdere keren 😉

Adres Oranjerie ’t Vogelhuis: Dorpsstraat 204-206, De Koog. Parkeren aan Nikadel

Vuurtoren Texel

Vuurtoren

Als je vanaf de veerboot komt, ligt in het uiterste puntje de vuurtoren. Het is vanaf de veerhaven ongeveer een half uurtje rijden. De vuurtoren zelf is leuk om te bezoeken, je hebt op een zonnige dag mooi uitzicht over het eiland. Met wat mazzel zie je ook nog wat meer van Vlieland. Omhoog is zo’n 118 treden, terwijl je op 45 meter hoogte bevindt. Ga je niet naar boven, dan kun je hem natuurlijk mooi op de foto zetten. Bijkomen van je bezoek aan de vuurtoren, je vindt er in de buurt strandpaviljoen Faro2 waar je goed kunt eten, of het torenrestaurant.

Controleer wel even de openingstijden van de vuurtoren, als je deze wilt beklimmen. In verband met het Coronavirus was de vuurtoren tijdens mijn bezoek in juli 2020 gesloten.

Adres: Vuurtorenweg 184, De Cocksdorp

Bootje Texel

Strandwandeling

Nog een tip; rond de vuurtoren kun je mooi wandelen. Ik kom graag bij het strand van De Cocksdorp, omdat het er veel rustiger is dan andere stukken strand zoals bij De Koog. Als je bij het KNRM reddingsstation, Strandpaviljoen Kaap Noord komt heb je een parkeerterrein vanwaar je een mooie strandwandeling kunt maken, langs de op het water dobberende bootjes. Bij vloed blijft er wel minder ruimte over om te lopen, maar het is het bezoek waard. Vanaf hier vertrekt ook de boot ‘De vriendschap’ naar Vlieland.

Adres: Volharding, De Cocksdorp

Fietsen

Texel écht goed ontdekken doe je met de fiets. Verspreid over het hele eiland zitten fietsverhuurders, eventueel al direct eentje als je de boot af komt. Ikzelf heb afgelopen weekend een flinke fietstocht gemaakt. Hiervoor heb ik uitgebreid de tijd genomen en zie je een mooi stuk Texel. We kozen voor ‘de standaard fiets’. Dat gaat op zich prima als er weinig wind staat, maar met veel wind, hakt dat er aardig in ;-). Overigens was het zadel erg hard, dus een zadelkussen meenemen (of kopen) is absoluut een aanrader. Het schijnt een bekend verhaal hierover te zijn. Eventueel zijn er ook e-bikes te huur op het eiland. Zeker vanuit De Koog kun je alle kanten op met je fiets.

Rondvlucht

Mijn Texel-tip met stip op één; maak een rondvlucht per klein vliegtuigje. Uiteraard stijg je op vanaf Texel Airport, wat ligt bij Zuid-Eierland. Je kunt hier kiezen van een vlucht van een kwartier, half uur of andere tijdspanne. Wil je het hele eiland goed zien, dan wordt een half uur aanbevolen. Daar hebben wij ook voor gekozen. We zouden graag over de razende bol willen met de zeehonden. Fotograferen is geen enkel probleem, alleen bij de haven van Den Helder mogen geen foto’s gemaakt worden vanwege het militaire terrein dat daar ligt.

Wij gingen op een strakblauwe, windstille dag en dan zit je toch een stuk lekkerder in de Cessna. We hebben de schitterende duingebieden gezien, de Slufter, de vuurtoren en natuurlijk de verschillende dorpjes. Het is heel leuk om Texel vanuit de lucht te zien. Overigens, draai je je hand niet om voor wat uitdaging, dan kun je er ook voor kiezen om parachute te springen.

Een rondvlucht boven Texel kost wel aardig wat. Voor een half uur betaal je voor twee personen een bedrag van 149,00 euro. Maar het is het absoluut waard. De piloot is erg vriendelijk en geeft antwoord op je vragen. Je kunt direct online reserveren via de website van tessel-air.

Adres: Postweg 120, De Cocksdorp

Texelhopper

Tot een paar jaar geleden waren er twee buslijnen op Texel. Inmiddels is dat helemaal uitgekleed en rijdt enkel buslijn 28 er nog. Deze gaat van de veerhaven, via Den Burg naar De Koog om vervolgens via De Koog weer terug te rijden naar de Veerhaven. Enkele jaren geleden was er nog buslijn 29, die bijvoorbeeld naar De Cocksdorp ging, maar die is verdwenen. In plaats daarvan kwam de Texelhopper. Deze komt bij 130 haltes op Texel die elk zijn voorzien van een eigen nummer. Je dient deze uiterlijk één uur van tevoren te reserveren via een telefoonnummer, website of app. Je kunt hier betalen met je pinpas, creditcard of met een OV-Chipkaart. Op onderstaande kaart zie je de verschillende haltes verspreid over Texel.

Kaart Texelhopper haltes
De haltes van de Texelhopper

Texel e-vignet

Ga je met de auto naar Texel, dan is het verstandig er rekening mee te houden dat je niet overal zomaar je auto kunt parkeren. Waar dit enkele jaren geleden nog gewoon gratis was, is dat inmiddels een betaalde aangelegenheid. In alle dorpen en bij strandafslagen geldt betaald parkeren, net als bij bijvoorbeeld Ecomare. Wat niet alle toeristen weten is dat je aardig wat geld kunt besparen door te kiezen voor een Texel e-vignet. Heb je deze niet, dan betaal je 2,50 euro per uur, iets wat flink op kan lopen bij het bezoek aan een eettentje, de vuurtoren, de haven of het centrum. 

Een Texel e-vignet is verkrijgbaar voor 10,00 euro per dag, of 20,00 euro per week. Deze weekkaart heeft een geldigheid van 8 dagen. Ook kun je een jaarvignet kopen. Deze kost je 30,00 euro. Ga je een paar dagen naar Texel, dan kan het verstandig zijn een weekkaart aan te schaffen. Op de website van Texel e-vignet vind je direct de locaties waar je moet betalen om te parkeren. Let wel bij het parkeren goed op, soms moet je naast een vignet, ook een parkeerschijf gebruiken.

2 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *