België

Lillo, een pittoresk dorpje net over de grens

Net over de grens in België heb je het kleine dorpje Lillo, onder de rook van Antwerpen. Het is een leuk dorpje om in een middag te bezoeken en is vooral bekend van ‘Fort Lillo’. Je kunt er cultuur en natuur prima combineren.

Lillo

De kans dat je weleens van het dorp Lillo hebt gehoord, schat ik niet waanzinnig groot. Het dorpje is te vinden aan de Oostelijke kant van de rivier de Schelde. Aan de overkant van het water vind je het bekendere plaatsje Doel, de spookstad waarover ik later nog zal schrijven op Tripmeister. Lillo is echter zeker een bezoekje waard en is gemakkelijk te bereiken.

Lillo België

Ik spreek hier wel over het dorp Lillo, maar eigenlijk is van dat dorp niets meer over. Dit komt door de uitbreiding van de Antwerpse haven in 1958. Het staat ook wel bekend als Fort Lillo of Lillo-Fort. Het fort stamt uit het jaar 1578 en deze is behouden gebleven. Vroeger was hier een belangrijke post voor de scheepvaart, waarbij je in het dorp een tol- en douanestation had. In Lillo vind je ook een oude kazerne, waarin nu appartementen zijn gebouwd.

Aan het begin van het dorp is een groot parkeerterrein, naast het douanekantoor. Dit douanekantoor is ook gebruikt voor een opname van de kinderserie Mega Mindy. Vanaf het ruime parkeerterrein loop je direct het dorpje zelf in. In het dorp vind je ook de Sint-Benedictuskerk, uit 1847. In deze kerk kun je enkele beelden en wat andere stukken terugvinden die van afgebroken kerken afkomstig zijn. Deze kerken stonden eerst ook in Lillo, maar zijn door dezelfde havenuitbreiding niet bewaard gebleven.

Sint-Benedictuskerk Lillo

Bij het dorp Lillo hoort ook een klein haventje. Het is mede daarom vooral in de zomermaanden een geliefde plek om een dagje door te brengen. Het is een getijdenhaventje, waardoor bij laag water de boten op het droge liggen. Verder kun je in Lillo naar de rivierrand lopen en heb je zicht op Doel en de grote schepen die van de Antwerpse haven komen, of daar juist naar toe gaan. Tevens vind je er Potpolder waar je kunt wandelen over de dijk.

Lillo Doel

Pokémon Go

Lillo zou je nog bekend in de oren kunnen klinken door het spel Pokémon Go. In 2016 nam het aantal spelers van dit spel zo enorm toe, dat bewoners helemaal gek werden van de vele Pokémonjagers. Het was een bijzondere plek waar meer dan twintig soorten Pokémons zaten. De Antwerpse gemeenteraad heeft hierop destijds een avondklok ingesteld.

Boekendorp

In juli en augustus wordt er op verschillende zondagen een boekenevenement gehouden. Lillo Boekendorp, zo is de naam van dit evenement. Je vindt er langs de wandelpaden lange rijen met boeken. Helaas gaat dat dit jaar niet door vanwege het Coronavirus.

Haventje Lillo

Bereikbaarheid

Bereikbaarheid: Lillo is goed te bereiken door de Belgische A12 te volgen. Vanaf deze snelweg neem je afrit 12 en volg je de borden Lillo. Door het gebrek van een bushalte of treinstation in de buurt van Lillo is het dorpje met het OV lastig te bereiken. Wel kun je vanuit Fors Lievenshoek de Waterbus pakken naar Lillo. Deze kost je 1,00 euro voor een enkele reis. De vaartocht duurt 7 minuten en gaat ieder half uur.

Eventueel kun je ook vanuit een andere plek de waterbus pakken, bijvoorbeeld vanuit het Belgische Zwijndrecht. Dat kost je ongeveer een half uur en kost 3,00 euro voor een enkele reis. In Zwijndrecht heb je wel bussen en treinen, waardoor je bijvoorbeeld vanuit Antwerpen met het OV naar Lillo kunt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *