Noorwegen

Røros: een bezienswaardige mijnbouwstad dat op je bucketlist moet staan

Noorwegen heeft heel veel te bieden. Een schitterende natuur, de heerlijke rust en veel plekken waar je kunt genieten van een wandeling. In september bezocht ik Røros. Dit is een echt mijnbouwstadje dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Deze mag niet op je bucketlist ontbreken!

Røros

Denk je aan Noorwegen, dan denk je aan een land met een waanzinnige natuur en de fotogenieke fjorden. Maar het land in Scandinavië heeft veel meer te bieden. In deze blog laat ik je kennismaken met Røros. Het stond al een tijdje op de bucketlist en afgelopen september hebben we tijdens onze rondreis door Zweden en Noorwegen eindelijk een bezoek gebracht aan de voormalige mijnbouwstad.

Røros Noorwegen

Ons verblijf stond in Røros en na ‘s middags daar aan te zijn gekomen, was het mooi de tijd om nog even het stadje in te trekken en op ontdekkingstocht te gaan. Het was gezien het regenachtige weer en de avonduren niet heel bruisend, maar toch was het verre van ongezellig. Schilderachtige houten huizen, welke stammen uit de 18e en 19e eeuw, een kerk in het middelpunt en in de verte, de zwarte bergen die doen herinneren aan de geschiedenis van Røros. Het is volgens Visit Norway één van de oudste gemeenten met houten gebouwen in Europa.

Mijnbouw

De oorsprong van Røros ligt in het jaar 1644, toen er koper werd ontdekt in de regio. In de jaren die volgden werd Røros één van de belangrijkste mijnstadjes van Noorwegen, waarbij de kopermijn rond het jaar 1665 werd geopend. Tot 1977 werd er in Røros koper en zink gewonnen. Inmiddels staat het dus op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is er nog genoeg te zien dat doet herinneren aan het tijdperk van de mijnbouw. Er is een groot museum en ook het kerkje, Bergstadens Ziir (betekenis: ‘de trots van het mijnstadje’) maakt deel uit van het uitzicht over Røros. Dit kerkje is voorzien van het mijnbouw-teken en de kerk stamt uit 1784 en is één van de grotere kerken in Noorwegen, met ruimte voor 1600 mensen.

Terugkomend op de mijnbouw; er staat op het plein in het dorp een grote klok. Deze Hyttklokka werd geluid als er door de werknemers begonnen moest worden met het werk, of wanneer het klaar was. Je kunt deelnemen aan een rondleiding door de Olav’s Mijn, mocht je daar interesse in hebben. Achter het museum ligt de zwarte berg waar je over kunt wandelen. Je ziet ook veel van de voormalige mijnbouw, met achter de zwarte bergen de oude huizen van de arbeiders. En wil je nog meer informatie, dan kun je dus terecht in het museum.

Røros is absoluut een bezoek waard. Combineer het met een bezoek aan Flatruet in Zweden en je hebt een toffe dag! Røros ligt op circa 2,5 uur rijden van Trondheim. Op 4,5 uur rijden heb je Åre in Zweden liggen. Beiden ook zeker een bezoek waard! Op Booking vind je een mooi overzicht van hotels in Røros.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *