Nederland

Wilde flamingo’s spotten op Goeree-Overflakkee

Op het eiland Goeree-Overflakkee, dat deel uitmaakt van de provincie Zuid-Holland, heb je de mogelijkheid om een groep wilde flamingo’s te bewonderen. Zonder veel moeite sta je oog in oog met deze roze gekleurde beesten. En je kunt ook gelijk even genieten van de Nederlandse wateren.

Flamingo’s op Goeree-Overflakkee

De tip over de flamingo’s kreeg ik van Gertjan. Hij runt op Instagram het account Zootrips en wees me op het feit dat je bij het Grevelingenmeer flamingo’s kunt spotten die het meer bij Goeree-Overflakkee gebruiken om te overwinteren. Toen ik daar in de afgelopen week in de buurt was, heb ik een omweg genomen en een bezoek gebracht aan deze plek. Je kunt je auto parkeren bij Battenoord Haven. Bij deze kleine haven loop je vervolgens achter de uitkijktoren door het hek, sla je linksaf en loop je het pad een stuk verder door. Als het goed is zie je ze vanaf de dijk al zitten, zodat je weet waar je naartoe moet lopen.

Flamingo's Nederland

Het is niet voor het eerst dat flamingo’s deze plek gebruiken om in het water te overwinteren. Al jarenlang is dit ‘de place to be’ voor tientallen flamingo’s. Logischerwijs zie je ze niet het hele jaar. Rond oktober vliegen de flamingo’s vanuit Duitsland naar het Grevelingenmeer. Tot wanneer ze daar verblijven, is mede afhankelijk van het weer, maar ongeveer tot aan april. Toen ik er was, midden februari, waren ze goed te zien, maar fotograferen met bijvoorbeeld een smartphone wordt een ver weg-plaatje. Mocht je een goede camera hebben, neem dan zeker een flinke zoomlens mee.

Battenoord Haven

Fotograaf Hans van der Elst heeft drie jaar geleden een mooie video gemaakt van de flamingo’s in het Grevelingenmeer.

Bereikbaarheid

Zoals gezegd zitten ze in de periode oktober-april in de buurt van Battenoord Haven op Goeree-Overflakkee. Er is voldoende parkeergelegenheid bij het haventje. Vanuit daar loop je richting het water over de wandelpaden. Ook kun je terecht in de vogelkijkhut die in Battenoord haven te vinden is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *