Nederland

7x Breda: de beste tips voor de ‘Parel van het Zuiden’

Op vakantie, altijd lekker. Maar ook binnen Nederland valt er genoeg te zien. En dan bedoel ik niet een stad als Maastricht, Amsterdam, Utrecht of Rotterdam, maar Breda. De bruisende stad wordt ook wel ‘De parel van het zuiden’ genoemd. Ik zet 7 tips voor je bezoek aan Breda op een rij.

Tips voor Breda

Voordat ik je tips geef voor een bezoek aan Breda, wil ik je eerst wat informatie geven over deze Brabantse stad. Breda is bekend van het groen, het Mastbos, de Koepelgevangenis en het 538 Koningsfeest dat sinds enkele jaren daar wordt gehouden. Het is de derde stad van Noord-Brabant en de negende stad van Nederland. Breda heeft genoeg te bieden om één (of meerdere) dagen te vertoeven.

Breda stad

Mastbos

Het Mastbos is een heerlijke plek om even lekker tot rust te komen. Je kunt er kilometers wandelen en genieten van de rust om je heen. Het Mastbos ligt aan de rand van Breda en heeft een grootte van 570 hectare. Vroeger werden van de dennen uit het bos scheepsmasten gemaakt. Ben je toch in de buurt? Breng dan een bezoekje aan de karakteristieke wijk ‘Ginneken’, met natuurlijk de Ginnekenmarkt.

Met het OV: Arriva buslijn 6, halte Duivelsbruglaan

Mastbos Breda

Kasteel Bouvigne en Markdal

Om en in het Mastbos liggen verschillende bekende locaties; denk aan Kasteel Bouvigne. Een schitterend kasteel dat met de Open Monumentendag een bezoek waard is. Begeef je je richting het kasteel, dan kun je een mooie wandeling of fietstocht maken door natuurgebied Markdal. Daarbij vind je eveneens aan de Galderseweg de Klokkenberg. De Klokkenberg was een Medisch Centrum voor mensen met onder andere Tuberculose en epilepsie. Ook was er een afdeling voor kinderen en jongeren met psychiatrische problemen. Inmiddels zijn de voorbereidingen begonnen om in het monumentale pand appartementen te maken.

Met het OV: Arriva buslijn 6, halte Bouvigne

Breda Kasteel Bouvigne

Grote kerk van Breda

De Grote Kerk van Breda heeft kort geleden lang in de steigers gestaan voor restauratie, maar inmiddels is hij hiervan verlost. Een bezoek waard, waarbij je op sommige momenten ook naar boven kunt in de toren. Het groen gekleurde torentje is kenmerkend voor de ‘Onze Lieve Vrouwekerk’. Met regelmaat hoor je het carillon bekende nummers spelen, zo ook na het Songfestival. Bezoek je de Grote Kerk? Loop dan zeker door de Binnenstad. Breda is bruisend, karakteristiek en genoeg leuke winkels om je te vermaken. Op de ‘Markt’ kun je genieten van een drankje en vind je het oude stadhuis.

Park Valkenberg

Midden in de stad Breda ligt Park Valkenberg. Je kunt hier fietsen en wandelen. Het is een populaire plek onder inwoners en op zomerse dagen zul je hier mensen zien genieten van een picknick of zien pootjebaden in het water bij de fontein. Je loopt er automatisch doorheen als je van het station richting het centrum loopt. Aan de rand van het park zie je ‘Het Kasteel van Breda’, de plaats voor de Koninklijke Militaire Academie (KMA). Deze plek is gesloten voor bezoekers, al is er eenmaal per jaar de mogelijkheid het kasteel onder begeleiding te bezoeken. Het is gebouwd in 1353.

Met het OV: verschillende buslijnen, lopen vanaf halte Vlaszak of centraal station

Park Valkenberg Breda

Begijnhof

Komen we gelijk bij tip 5, want vanuit Park Valkenberg kun je direct richting het Begijnhof lopen. Aan het begin van de 13e eeuw werden hier alleenstaande vrouwen gehuisvest. Het is een hof waarbij de huizen, samen met een kerkje zijn omringd door muren. De zogenaamde binnentuin is een kruidentuin. Ook is er een museum. Het hofje is dagelijks geopend van 9:00 uur tot 18:00 uur.

Begijnhof Breda

Haven Breda en Spanjaardsgat

Aan de rand van de binnenstad vind je het Spanjaardsgat en de nieuwe haven van Breda. Ter hoogte van daar vind je ook de oude vishal waar je nog steeds een visje kunt eten. In vroegere jaren lag er water en maakte het water deel uit van de rivier ‘De Mark’. Tot 2007 was de haven gedempt en was er een (ondergrondse) parkeergarage. Inmiddels is het water weer terug en wil de Gemeente Breda ook het water verder laten stromen op andere plekken in de stad. Aan de haven kun je genieten van een drankje, deelnemen aan een rondvaart of zelf een bootje huren om over de Bredase singels te varen. In de haven vind je ook Spanjaardsgat, een oude waterpoort.

Met het OV: Arriva bus 1, halte Prinsenkade

Breda haven Spanjaardsgat

Parkeerdek

Nu denk je misschien ‘Parkeerdek’? Ja! Vanaf het hoogste niveau van parkeergarage ‘De Barones’ heb je gratis en zonder al teveel moeite een mooi uitzicht over Breda. Je ziet de Grote Kerk van Breda in volle glorie, en aan de andere kant van het parkeerdek zie je de metaalfabriek (met het vliegtuig op het dak), het Rat Verleghstadion van voetbalclub NAC en natuurlijk de Koepelgevangenis. Om er te komen moet je even door de Albert Heijn supermarkt (Nieuwstraat 45, Breda) en ga je met één van de twee liften naar de bovenste verdieping.

Uitzicht Breda

Top 3 – To Do:

  • IJs: welk weer het ook is, een ijsje gaat er altijd wel in als je het assortiment ziet van IJssalon Bon Appetit. De grote stapels ijs lachen je figuurlijk tegemoet. Persoonlijk vond ik Kinder Bueno erg lekker, maar ook de smaak Bossche Bol met echte stukjes chocolade mag niet op je hoorntje ontbreken. – Vlaszak 2 A3, Breda
  • Cupcake: in Breda kunnen de liefhebbers van zoete lekkernijen tot hun trekken komen bij The Cake Room. Een flinke keuze in cupcakes om ter plekke lekker op te eten, of om mee te nemen naar huis.
  • Drinken: op de Ginnekenmarkt, in de wijk Ginneken kun je heerlijk een drankje doen. Bekende trekpleisters zijn Moeke en Boerke Verschuren.

Bereikbaarheid Breda

  • Bereikbaar vanuit verschillende richtingen per trein en bus, Station Breda. Vanuit daar loop je in een paar minuten door Palk Valkenburg naar de stad.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.