Duitsland

Concentratiekamp Sachsenhausen boven Berlijn: aangrijpend en indrukwekkend

Ga je voor de geschiedenis en historie naar Berlijn, dan kan ik je een bezoek aan voormalig concentratiekamp Sachsenhausen ook absoluut aanbevelen. Je maakt op een bijzondere en indrukwekkende manier met het leven destijds in het voormalig kamp. 

Sachsenhausen 

Zo’n dertig kilometer boven Berlijn ligt het stadje Oranienburg, daar vind je ook het voormalige concentratiekamp Sachsenhausen. Ik was er tijdens mijn tiendaagse verblijf in de stad Berlijn, waar ik later nog meer op Tripmeister over zal vertellen. Sachsenhausen is gemakkelijk vanuit Berlijn te bezoeken, en eigenlijk mag je bij een langere stedentrip deze plek niet overslaan. 

Concentratiekamp Sachsenhausen

Het begon in 1936 toen het kamp door gevangenen gebouwd werd voor de Olympische Spelen. In de periode van 1939 tot 1945 werden ongeveer 200.000 gevangenen hier gehouden. Er zijn, volgens de ‘officiële’ cijfers, hier 30.000 tot 50.000 mensen om het leven gekomen. Dit waren mensen die tegen het nationaal-socialistische regime waren. Ook mensen die anders waren in de ogen van de nazi’s kwamen hier om het leven.

Je begint je bezoek aan Sachsenhausen bij de poort, waar de tekst ‘Arbeit Macht Frei’ staat. Het is de ingang zoals deze in 1936 ook was. Ik vond het een zeer indrukwekkend en aangrijpend bezoek. Iets om rekening mee te houden bij je bezoek aan Sachsenhausen. 

Concentratiekamp Sachsenhausen

Station Z

Het is een indrukwekkend gebied, waar je onder andere in barakken kunt kijken hoe er destijds geleefd werd. Daarnaast vind je er verschillende monumenten die herinneren aan de verschrikkelijke gebeurtenissen. Ook de plek, genaamd Station Z, waar (onder andere Nederlandse) verzetsstrijders werden gefusilleerd, is te bezoeken. Zeer aangrijpend. Je vind hier ook een gaskamer die vermomd was als badkamer, verbrandingsovens en dus de executieplek. 

In voormalig concentratiekamp Sachsenhausen vind je ook de verschillende wachttorens en voel je de verschrikkelijke sfeer hangen over het hele terrein. Een andere plek die me is bijgebleven is het pathologisch laboratorium. Hier werden gruwelijke experimenten gedaan op zowel levende als overleden personen. Je ziet er de operatietafels en ook de lijkenkelder is te zien. 

Wat me goed is bijgebleven, is dat je tijdens je bezoek aan Sachsenhausen erg veel informatie krijgt. Alles wordt uitgelegd, al zou je het soms liever niet willen weten, zo gruwelijk. Verschillende stukken uit de periode zijn te bekijken in het documentatiecentrum. Eventueel kun je voor €3,00 de audiotour nemen, en zo nog meer informatie krijgen. 

Het is voor mij even geleden dat ik Sachsenhausen heb bezocht, maar het was zo indrukwekkend, dat ik veel nog (bijna letterlijk) kan herinneren. Sachsenhausen is absoluut een bezoek waard, om te beseffen dat zoiets nooit meer mag gebeuren en om veel over de gruwelheden hier te weten te komen. 

Bereikbaarheid

Zoals gezegd is voormalig concentratiekamp Sachsenhausen goed te bereiken met de auto, het parkeerterrein ligt voor de deur. Het kamp is kosteloos te bezoeken. Ook met het OV is het goed te bereiken. Pak hiervoor trein RB12 of RE5, of bus 804. Vanuit Berlijn zelf goed te bereiken. Je hebt hiervoor een Zone C-ticket nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *