Berlijn is een geweldige stad, cultuur en geschiedenis komen in de hele stad samen. Naast de toeristische trekpleisters heeft de Duitse hoofdstad nog meer te bieden. Ik geef je zes minder bekende plekken in Berlijn als tip.
Onbekend Berlijn
De Fernsehturm, de Brandenburger Tor, Checkpoint Charlie, de Reichtstag en natuurlijk de Berlijnse Muur, het zijn misschien wel de meest bekende bezienswaardigheden in de hoofdstad van Duitsland. Toch heeft Berlijn nog veel meer te bieden. Een paar jaar geleden ben ik 10 dagen naar Berlijn gegaan, verbleven in een Airbnb en vanuit daar alles met het openbaar vervoer verkend. Het openbaar vervoer in Berlijn is perfect geregeld en erg betaalbaar, dus je hebt eigenlijk geen reden om de auto te hoeven pakken.
In en rond Berlijn heb ik in die zomervakantie veel van de stad mogen zien. Dit zijn natuurlijk ook de bekende plekken zoals ik die in de eerste alinea heb beschreven, maar juist ook plekken die minder bekend zijn bij de toeristen. Ik zet de zes minder bekende plekken van Berlijn op een rijtje.
Sachsenhausen
In een eerdere post op Tripmeister had ik het al over Sachsenhausen. Dit is een voormalig concentratiekamp net boven Berlijn, gelegen in Oranienburg. Vanaf de Alexanderplatz is het een klein uur met het openbaar vervoer. In het voormalige kamp krijg je ontzettend veel informatie en maak je kennis met de gruwelijkheden uit die tijd. Mensen die volgens de nazi’s anders waren, zijn hier gevangen gehouden, en ook vele tienduizenden mensen zijn hier om het leven gekomen. Bezoek de verschillende barakken, Station Z en het pathologisch laboratorium. Ik vond het een zeer boeiend bezoek, juist omdat het allemaal zo goed verteld en uitgebeeld wordt. Het is wel dermate aangrijpend. Een bezoek aan Sachsenhausen is gratis.
Weißensee
De volgende tip voor Berlijn gaat over Weißensee, en dan met name de Joodse begraafplaats. De wijk Weissensee is vernoemd naar het meer, dat in het midden van de wijk is te vinden. Berlijn kende voor de oorlog een grote Joodse gemeenschap, waarvan een groot deel erg welvarend was. Ik bezocht tijdens mijn bezoek aan Berlijn ‘Jüdischer Friedhof Weißensee’. Deze begraafplaats wordt gezien als één van de mooiste en grootste van Europa. Zoals Marjolein van Berlijn-Blog al schrijft; “Dit is niet alleen een plek om te herdenken en rustig rond te wandelen, het vertelt ook veel over Berlijns geschiedenis”.
De begraafplaats heeft de Tweede Wereldoorlog doorstaan. In Weißensee vonden vooral de meer welvarende Joden hun laatste rust. Weißensee was een van de weinige Joodse begraafplaatsen dat in de oorlog open bleef en niet gesloopt werd door de nazi’s. Tijdens de oorlog maakten veel Joden een eind aan hun leven, waarna ze hier hun laatste rustplaats vonden.
Ik vind het Jüdischer Friedhof Weißensee een mooie plek om rustig te wandelen en te gedenken. De enorme graven zijn erg bijzonder om te zien. Er is veel groen; bij het ene graf zie je een scheefstaande grafsteen, bij het andere graf zie je een hele kapel eromheen. Het geeft een erg bijzondere indruk. Weißensee kun je prima bereiken met de tram. Op feestdagen en zaterdag (Sabbat) is de begraafplaats gesloten.
Treptower Park
Aan de oever van rivier de Spree ligt Treptower Park. Het is een enorm gebied in het oosten van Berlijn. Het meest bekend hier is de gedenkplaats van de Russen; Sowjetisches Ehrenmal. Het park is ruim 88 hectare groot en kenmerkt zich door een grote poort en een gigantisch beeld van een soldaat-bevrijder. Het park werd aangelegd ter herinnering van soldaten uit de Sovjet-Unie die zijn gesneuveld in de Slag om Berlijn, in april en mei 1945 tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het monument is erg groen en biedt verschillende mooie inschriften, teksten en afbeeldingen. Zeker een bezoek waard. De bushalte ligt naast het park (buslijn 165, 166 en 265), maar je kunt ook met S-Bahn S8, S9, S41, S42 en S85 naar Treptower Park. Vanuit daar loop je in 10 minuten naar het park.
Platz des 9 November 1989
Nu al het idee dat Berlijn heel veel meer te bieden heeft dan je dacht? We hebben nog drie tips voor je. Ik kan je een bezoek aan Platz des 9 November 1989 ook zeker aanraden. Hier vind je de voormalige grensovergang genaamd Bornholmer Straße. Het was de overgang tussen West- en Oost-Berlijn. Bij Platz des 9 November 1989 staan een aantal borden waarop je op indrukwekkende wijze de geschiedenis terug kunt lezen over het doorbreken van de Berlijnse Muur. Op deze dag viel de Berlijnse Muur en de geschiedenis zie (en lees) je hier terug, erg boeiend! De Bösebrücke heeft hier ook een grote rol gespeeld. Onder de brug stopt de S-Bahn, al kun je ook met de tram naar de halte Björnsonstraße reizen.
Schwedter Steg
Misschien iets minder spectaculair, maar ik blijf het tof vinden; Schwedter Steg. Deze brug verbindt de Behmstraße met de Kopenhagener Straße. Het is een loopbrug voor fietsers en voetgangers en gaat over de vele sporen heen en geeft je in de verte een mooi uitzicht op de televisietoren van Berlijn (Fernsehturm). Je kunt vanaf Platz des 9 November 1989 zo naar de Schwedter Steg lopen. Je loopt zo een fotogenieke wijk in. In het voorjaar heb je mooie bloesembomen beneden staan.
Berlin Tempelhof
Een plek die onder de lokale bevolking ook erg populair is, is Berlin Tempelhof. Dit is een voormalig vliegveld dat in 2008 gesloten werd. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog werd het vliegveld gebruikt door de nazi’s, na de oorlog was Tempelhof een luchtbrug voor de Amerikanen. De stijg- en landingsbanen van Berlin Tempelhof zijn nu grote lappen asfalt waarover je kunt wandelen, fietsen, skateboarden of andere activiteiten. Er hangt een hele relaxte sfeer over het immense terrein en je kunt je hier prima lange tijd vermaken. In de zomer gebruiken de locals het verlaten vliegveld om te barbecueën, te genieten van de zon of om heerlijk tot rust te komen met een goed boek. Zo nu en dan zijn er ook rondleidingen door de oude hallen. Helaas was dat niet toen ik er was, maar als ik de verhalen mag geloven is dat ook zeker een bezoek waard.
Andere plekken in Berlijn
Berlijn heeft stiekem natuurlijk nog veel meer te bieden. Wat zijn jouw favoriete plekken van Berlijn? Mocht je trouwens nog veel meer over de stad willen weten, Emma van Wattedoeninberlijn deelt hele toffe tips en ideeën. Ook geeft ze (digitale) rondleidingen door de stad.
Berlijn is goed te bereiken vanuit Nederland. Vanuit Utrecht ben je in circa 6,5 uur in Berlijn. Met het openbaar vervoer ben je er in 6 uur en eventueel kun je nog met de Flixbus of het vliegtuig.