Europa

Faeröer Eilanden bezoeken: bezienswaardigheden, tips en inspiratie

Onze huwelijksreis ging naar de Faeröer Eilanden. De eilandengroep klinkt misschien tropisch, maar dat is het niet helemaal. Het hoort bij Denemarken en ligt tussen IJsland en Schotland in. Welke bezienswaardigheden mag je niet missen op de Faeröer Eilanden?

Faeröer Eilanden bezoeken

In april 2022 bezocht ik de Faeröer Eilanden. De eilandengroep stond al lange tijd op mijn verlanglijst, dus hoe gaaf is het dan om dit te combineren met een huwelijksreis? In deze blog zet ik de beste bezienswaardigheden op een rijtje, laat ik weten wat je in een week kunt zien, en zet ik bepaalde praktische zaken op een rijtje, want het is niet even snel boeken en gaan. Verstandig is om je bezoek aan de Faeröer Eilanden goed voor te bereiden.

Praktische zaken

Allereerst de praktische zaken. Zoals de vlucht. Vanaf Amsterdam vlogen we met KLM naar Kopenhagen. Vanuit daar hadden we een overstap naar Vágar, waar de luchthaven van de Faeröer Eilanden ligt. Je kunt hier heen met de nationale luchtvaartmaatschappij Atlantic Airways. Er zijn ook enkele vluchten van de Scandinavische maatschappij SAS die er landen. De luchthaven wordt verder aangedaan door vluchten van en naar Groenland, IJsland, enkele Europese steden, het Verenigd Koninkrijk en een paar steden in Denemarken. De bestemmingen kunnen per seizoen afwijken. De landingsbanen zijn erg kort en liggen op een heuvel.

Atlantic Airways - Luchthaven Vagar, Faeröer Eilanden

We hadden een auto gehuurd bij Arctic Car Rental. Deze had goede reviews en je kon in het gebouw de sleutel ophalen uit een kluisje, en direct weg. Beviel uitstekend. We kregen een Honda Civic mee. Een huurauto is gezien de omvang van het land en het gebrek aan een uitgebreid openbaar vervoersnetwerk absoluut aan te raden. Vanaf het vliegveld ga je door de bijna 5 kilometer lange Vágartunnel (tol) naar de rest van het (ei)land.

De pret begint al vanuit het vliegtuig, waar je schitterend uitzicht hebt over de steile rotspartijen en kliffen. Eenmaal geland heb je vanwege de compactheid van de luchthaven heel snel je koffers en stap je naar buiten. De vakantie kan nu echt beginnen.

Dag 1: Bøur

We begonnen de dag met het ophalen van de huurauto en zijn toen direct naar het fotogenieke Bøur gereden. Slechts zo’n 70 mensen wonen in het dorpje en kenmerkt zich door een kerkje en wat leuke straatjes. Ook heb je uitzicht op de rotsen Drangarnir. Mensen leven in het dorp dicht op elkaar. Daarna doorgereden naar het huisje. We hadden het Boat House in Hósvik, echt een aanrader met schitterende uitzichten. Gelukkig had het tankstation op de route nog wat basisboodschappen, want blijkbaar waren de supermarkten allemaal dicht door een nationale feestdag.

Dag 2: Tórshavn

We brachten op de tweede dag een bezoek aan ‘de hoofdstad’, Tórshavn. We hadden immers de nodige boodschappen nodig. We kenden de Bonus supermarkt nog van onze vakantie op IJsland. Eerst gingen we naar de Svartafoss waterval, gelegen in een park midden in de woonwijk Hoyvik van het stadje. Je kunt er goed wandelen tussen de heuvels en de schapen.

Svartifoss Torshavn

De middag hebben we gebruikt voor het bezoeken van het zwarte strand, genaamd Út á Lónna. Houd rekening met de tijd van eb en vloed, want met vloed is veel niet toegankelijk in het gebied. Dan nog iets; de inwoners van de Faeröer Eilanden proberen met regelmaat een slaatje te slaan uit de toeristen die het land bezoeken. Ook hier. Vanaf de parkeerplaats aanlopend stuit je op een groot metalen hek met draaideur. Eerst betalen, dan pas mag je er door. Het kostte omgerekend zo’n 10 euro per persoon, waarbij de deur niet zelden weigert en je dus meer keer je creditcard mag trekken. Neem die creditcard overigens zeker mee, want een normale betaalpas pakt hij sowieso niet.

Het was eind april en vogels zaten volop op hun nest te broeden. Als je de zwarte stranden eerder in IJsland hebt gezien, valt het misschien wat tegen. Wel was het hier op de Faeröer Eilanden veel rustiger dan op IJsland! Onderweg zagen we veel schapen en werd je getrakteerd op mooie uitzichten.

Schaap Faeröer Eilanden

Dag 3: Boottocht en Kirkjubøur

Het stond al lange tijd op mijn verlanglijstje; papegaaiduikers zien, ofwel puffins! Met een niet al te grote boot genaamd Sjóferðir, vertrokken we vanuit Vestmanna voor een boottocht over de zee. Het is absoluut een aanrader. Door de grotten en de kliffen en jawel, ook langs de papegaaiduikers. Je kunt ze nog beter fotograferen als ze aan land zijn, maar dat was nu nog net wat te vroeg. In ieder geval helemaal blij dat ze op het water zagen. De boottocht was fascinerend langs de enorme steile kliffen en de grote grotten over de felblauwe zee. Je kunt hier tickets kopen voor de boottocht. Het kost met zijn tweeën ruim honderd euro, maar wat mij betreft het absoluut waard! Boek de boottocht op tijd!

We vervolgen onze weg en komen wederom langs schitterende uitzichten. We rijden die middag door naar het dorpje Kirkjubøur. Een schattig, leuk plaatsje waar genoeg te zien is. Je vindt er de ruïnes van de Magnuskathedraal, en tevens staat er het oudst nog bewoonde houten huis van de wereld. Deze dateert uit de elfde eeuw. De Sint-Olafskerk herken je aan de witte kleur en de poort van mozaïekglas. Van binnen is de kerk wat sober met hier en daar een schildering en blauwe accenten. Ook dit dorpje is zeker een bezoek waard!

Dag 4: Klakkur

Een grotere plaats op de Faeröer Eilanden is Klakkur. Vanaf een berg in dit dorp heb je een fantastisch uitzicht over de baaien, het water en de bergen die de eilandengroep rijk is. Dit is absoluut een must-see! Aan het eind van een onverharde weg vind je hier een parkeerplaats vanwaar je een wandeling kunt starten. De gelijknamige berg ‘Klakkur’ is 413 meter hoog en na een niet al te intensieve wandeling krijg je hier het fantastische uitzicht voorgeschoteld. Hier blijf je plaatjes schieten.

Na het bezoek aan de berg en een supermarkt in het dorpje, hebben we onze reis vervolgd. We hebben een plek bezocht die, toen in ieder geval, niet enorm overliep van de toeristen; Viðareiði. Een heerlijk fotogeniek dorpje, met ook hier weer een kerk en wat huizen. Onderweg was er weer genoeg te zien, waarbij we langs een steile rotswand een zeehond zagen zwemmen in het blauwe water. Aan het eind van de dag maakten we kennis met een stiekem wel heel lekker product uit de supermarkt; Nugatti Air. Daar is de verslaving voor deze luchtige chocoladepasta begonnen. Het werd door de supermarkten daar geïmporteerd uit Noorwegen, dus we weten waar we voortaan de chocoladepasta moeten halen. De boodschappen waren overigens niet al te goedkoop doordat vrijwel alles geïmporteerd moet worden. De kosten voor deze pastapot waren bijvoorbeeld 6,00 euro per stuk.

Dag 5: Trælanípan en Múlafossur

De droombestemming van velen die een bezoek brengen aan de Faeröer Eilanden: Trælanípan met het uitzicht op de Bøsdalafossur waterval en het hoger gelegen meer Sørvágsvatn. Ook hier wil de eigenaar van het landgoed flink geld zien. Voor omgerekend een kleine 30 euro mag je de weg vervolgen naar het beroemde uitzichtpunt over niet onderhouden wegen en zonder verdere voorzieningen. Ondanks dat het flink wat geld kost, is ook dit echt een must-see, waar je maar foto’s blijft schieten. De enorme rotspartij die uit het water komt en omhoog wijst, met links het hoger gelegen meer, en rechts de wilde zee. Schitterend.

Trælanípan

Het water van het meer gaat de zee in via de genoemde Bøsdalafossur waterval. Je ziet vele verschillende vogels langsvliegen en hier kun je echt heerlijk tot rust komen. Ook het symbool van de Faeröer Eilanden komt voorbij gelopen en gevlogen; de scholekster. Kenmerkend overigens voor de natuur van het land, is dat er vrijwel geen boom is te vinden.

Zoek je op foto’s van de Faeröer Eilanden, dan komt al snel ook de Múlafossur waterval voorbij. Deze hebben we ook deze dag bezocht, en ook werkelijk waar weer een plaatje. De zon brak door en alles werd schitterend uitgelicht. Vanuit het dorpje Gásadalur heb je eveneens een mooi uitzicht op dit natuurspektakel. Hier kun je naar blijven kijken!

Múlafossur

Op onze rit terug reden we langs het dorpje Sandavágur. Naar mijn mening één van de mooiste kerkjes van de Faeröer Eilanden. Hier kom je vast en zeker een keer langs als je naar de eilandengroep gaat, dus sla deze zeker niet over. Helaas konden wij toen niet naar binnen, maar je kunt er in ieder geval mooi omheen lopen. Naast het kerkje heb je ook een bijzonder standbeeld van De herder van Sondum.

Sandavágur

Dag 6: Oyndarfjørður en Gjógv

De zesde dag op de Faeröer Eilanden hebben we gevuld met verschillende activiteiten. Allereerst begonnen we de dag met een lekkere Choklad Sniglar. Een lekkernij voor bij de koffie van bladerdeeg met hardere stukken chocolade. Een aanrader. Onderweg naar onze volgende activiteit worden we weer blij gemaakt met mooie uitzichten. We rijden naar Oyndarfjørður.

We maken een mooie wandeling van een kleine vijf kilometer op de bergwanden. Verspreid over het gebied lopen vele lammetjes en schapen over de uitgestrekte grasvlaktes. Schitterend. De jonge beestjes genieten volop van de vrijheid en rennen flink wat afstanden. 

We vervolgen onze weg naar Gjógv, een kleurrijk dorpje met mooie uitzichten. De weg ernaartoe is al schitterend, en je voelt je ver weg van de bewoonde, drukke wereld. Het dorpje is zoals zoveel dorpjes op de Faröer, een paar huizen en een kerkje. Een rondje door het dorpje levert mooie foto’s op en geeft je onder andere zicht op de blauwheldere zee.

Ik ben een groot liefhebber ervan om zelf op ontdekking te gaan en niet per se alle tips uit het boekje te halen. Zo kwamen we onderweg in de buurt van Eiði. Hier werden we wederom getrakteerd op een mooi uitzicht met steile bergwandelen en uitstekende rotsen uit zee.

Dag 7: de laatste dag

Na een week was de laatste dag op de eilandengroep aangebroken. Nog even genieten van wat moois. We reden over een smal bergweggetje de berg Sornfelli op. Helaas hing het flink in de bewolking, maar met af en toe een gaatje in de bewolking werden we toch weer getrakteerd op schitterende uitzichten. Vervolgens zijn we naar Velbastaður gereden, dat op hetzelfde gedeelte ligt als Tórshavn. Die stad hebben we op de laatste dag nogmaals aangedaan. We bezochten de wijk Tinganes, een sfeervol wijkje met oude Faroese huisjes.

Aan het begin van de middag reden we naar de luchthaven van Vágar. Een kleinschalig vliegveld, waar het vrij stil was in de hal. De beveiliging was je zo doorheen. Helaas was ons vliegtuig vertraagd en moesten we op Kopenhagen flink doorstappen voor onze overstap (die oorspronkelijk drie kwartier was). Helaas was de vertraging dermate hoog opgelopen dat wijzelf de overstap wel hebben gehaald, maar de koffers niet. Die kwamen pas dagen later aan op Schiphol.

Wat vind ik van de Faeröer Eilanden?

De Faeröer Eilanden is absoluut een aanrader als je van natuur houdt. Ik vond om heel eerlijk te zijn, IJsland (nog) meer hebben, maar we hebben ons op de eilandengroep ook goed vermaakt. Met een week heb je het echt wel gezien. De ervaring van ons was dat we de mensen op het eiland (zoals in de supermarkt) erg stug en met regelmaat onvriendelijk vonden. Ook op andere vlakken wordt soms erg duidelijk dat de mensen op dit eiland liever geen toeristen willen; getuige de flinke hekken om natuurgebieden, waar je dus met je creditcard mag zwaaien.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *