Denemarken

Ribe: de oudste stad van Scandinavië is schitterend

Ik ben een liefhebber van landen in het noorden van Europa. Vooral Zweden trekt mijn enthousiasme, maar laten we ook de andere landen niet vergeten. Denemarken heeft ook genoeg te bieden. In deze blog neem ik je mee naar de oudste stad van Denemarken; Ribe.

Ribe

Tijdens onze camperreis, waar ik later nog eens een uitgebreide blogpost op Tripmeister aan wil wijden, bezochten we meerdere plaatsen in Denemarken. Ribe stond al een tijdje op mijn verlanglijstje, en dus tijd om de camper in het oudste stadje van Denemarken te parkeren, en op ontdekkingstocht te gaan. Sterker nog; hoewel qua geografie Denemarken niet bij Scandinavië hoort, wordt Ribe toch gezien als de oudste stad van Scandinavië.

Geografie en geschiedenis

Allereerst de geografie; Ribe is gelegen in Zuidwest-Jutland en kent een rijke geschiedenis. Deze gaat terug tot de Vikingen en dateert uit de 8e eeuw. Ribe werd gebruikt als nederzetting en als handelsplaats. Ook in de Middeleeuwen speelde Ribe een belangrijke rol.

Wil je meer van de geschiedenis van Ribe ontdekken, dan kun je er terecht voor het VikingeCenter, een openluchtmuseum dat je kennis laat maken met de Vikingen. Ook vind je er een museum gewijd aan de geschiedenis van de Vikingen (Museum Ribes Vikinger) en er is een jaarlijkse Vikingenmarkt. Je kunt vanaf de Riberhus Slotsbanke over de omgeving kijken.

Ontdekken

Ribe is een schitterende stad om te voet te ontdekken. Je loopt door smalle, charmante straatjes met veel historische vakwerkhuizen. Vaak loop je over de kasseien. Op het plein midden in het centrum vind je de de grote Ribe Domkirke, de kathedraal welke stamt uit de twaalfde eeuw. Verwacht qua winkels niet heel veel bijzonders, maar Ribe laat je in ieder geval niet vervelen.

Nog een leuk feitje over de stad. Wat je misschien opvalt, is dat het straatniveau in de stad soms wat hoger ligt, soms wel twee meter. Vroeger was er nog geen vuilniswagen die langskwam en ook was er geen riolering. Destijds werd alles maar op straat gegooid. In sommige straten zorgde dat voor een berg van twee meter. Hierop zijn de huizen gebouwd. Dit is uiteraard niet de beste ondergrond voor je huis, en dat zie je nu ook. Veel huizen in die straten zijn scheefgezakt.

Bereikbaarheid

Ribe is goed te bereiken met zowel de auto als met de camper. Daarnaast is er een treinstation. Parkeren met de auto, of met de camper kan aan het grote parkeerterrein ‘Centrum Syd’ aan de Stampemøllevej/Tøndervej in Ribe. Vanaf het parkeerterrein loop je gelijk een mooie route richting het centrum. Ga je trouwens kamperen met de camper of caravan, dan kunnen deze handige kampeer-apps erg handig zijn.

Zoek je meer tips voor je reis naar Denemarken? Ik schreef eerder over Møns Klint, een schitterend natuurgebied in een ander gedeelte van Denemarken. Wil je zelf op trip, boek dan zeker een gezellig hotel in Ribe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *